Smittskyddsläkaren i Region Stockholm uppmanade den 22 december invånarna att avstå från organiserad utomhusträning fram till den 24 januari, något som nu alltså kommer att upphöra åtta dagar tidigare. Uppmaningen var en del av de åtgärder som sattes in i syfte att undvika samlingar, resor och kontakter som inte är nödvändiga. Ny bedömning av det regionala epidemiologiska läget skulle kontinuerligt göras utifrån det stora behov som finns för speciellt ungdomar och barn att röra sig och träna. Smittskyddsläkaren gör nu bedömningen att länet har ett allvarligt men något bättre smittläge jämfört med före jul.
- Smittläget är allvarligt och närmare 600 personer vårdas just nu för covid-19 på länets sjukhus. Jämfört med före jul ser vi ändå att smittan har minskat. Det är ett svårbedömt läge men den sammanvägda bedömningen är att utomhusträning för både barn och vuxna ändå bör komma igång, säger Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare i Region Stockholm.
Från och med den 16 januari går det bra att bedriva föreningsledd organiserad träning i skog och mark under förutsättning att det kan ske enligt Folkhälsomyndighetens råd. Från och med den 18 januari börjar länets kommuner att succesivt öppna de utomhusanläggningar som tidigare hållits stängda, till exempel isar och hockeyrinkar utomhus, motionsspår och skidspår. Detta kommer ske i olika takt utifrån olika förutsättningar i kommunerna.
Att följa de nationella allmänna råden är fortfarande grundrekommendationen för alla invånare i regionen.
- Även om utomhusträning nu bör komma igång, är det fortsatt lika viktigt att hålla avstånd, resa så lite som möjligt och i övrigt följa Folkhälsomyndighetens råd för att minska smittspridningen, säger Maria Rotzén Östlund.
Gällande idrottsanläggningar för idrott inomhus gäller fortfarande regeringens rekommendation att dessa ska hålla stängda till och med den 24 januari och därefter öppnas.